הפקת שמנים

השיטות המקובלות להפקת שמנים

כל שמן מופק מחלק מסוים של הצומח כגון: פרחים, עלים, גזע, שורשים,זרעים וכדומה.
הבחירה כמובן נעשית לפי מיקומם של החומרים הפעילים הרצויים הנמצאים בצומח. שימו לב שכאשר הנכם רואים ששמן מסוים מופק מהפרחים סביר להניח שמחירו יהיה גבוה מאוד שכן כמות השמן המופקת מהפרחים הינה מזערית ומגיעה לפעמים למאיות אחוז לאחד קילו של פרחים.

לדוגמא, קילוגרם אחד של שמן היסמין אבסולוט מופק משמונה מיליון פרחים, כדי לייצר 30 גרם של שמן ורד אבסולוט, נדרשים 30,000 ורדים.

הפקה בקיטור – זהו סוג ההפקה המקובל ביותר לשמנים אתריים, רוב השמנים מופקים בהליך זה. שמים את חלקי הצומח במיכל המיועד לכך, ומריצים מים המורתחים לדרגת קיטור דרך חלקי הצומח,החום והקיטור סופחים אליהם את חלקיקי השמן, הקיטור עולה למעלה אל מתקן קירור אשר הופך את האדים למים, השמן אשר הינו קל מהמים צף ומופרד במתקן מיוחד והמים חוזרים אל מיכל הקיטור לסיבוב נוסף של מיצוי, המים אשר היו בתהליך זה נקראים מי – הידרולנט או הידרוסול (Hydrosol) ומכילים כמות מזערית של השמן ואת ריחו, ישנם מספר שמנים אשר המים שלהם ידועים מאוד ומשמשים את תעשיית הקוסמטיקה בקרמים ומוצרי טיפוח: מי ורדים- בגלל ריחם, הזנה לעור. תכונות הכיווץ שלהם ועוד.

מי אתרוג, בגלל ריחו הלימוני ותכונות ההזנה הנפלאות שלו לעור,מי קמומיל להרגעה ולטיפול בעור רגיש, מי סנדלווד, מי הדס, מי מליסה, מי ארטימיסיה ועוד.

הפקה בקיטור אלכוהול- כדוגמת ההפקה בקיטור מים, ללא אפשרות ניצול האלכוהול שנשאר.

הפקה בהשריה באלכוהול- משרים את חלקי הצומח במיכל המכיל אלכוהול (בדרך כלל למספר ימים ולפעמים שבועות) האלכוהול סופח אליו מהצומח את השמנים ועוד מספר רכיבים כגון ווקס, קיימות מספר שיטות הפרדה של האלכוהול מהשמן הנפוצה שבהם הינה איוד האלכוהול.

קונקריט Concrete – סוג מיוחד של מיצוי הנעשה תוך שימוש בהשריית הפרח באלכוהול (לרוב Hydro carbon), הקונקריט הינו גוש מוצק היוצא מההשריה ומכיל ווקס, חומצות שומניות, חלקים לא ארומטיים, ואת חלקיקי השמן האתרי, הליך זה מיושם בעיקר במיצוי של פרחים (ורד, יסמין ועוד), רוב מפיקי השמנים מעדיפים לשמור את השמן במלאי בצורת קונקריט (אורך חייו שנים רבות) ולהפיק את השמן ממנו אך ורק לפי הזמנה.

אבסולוט Absoloute- אבסולוט הינו השמן אשר מופק מהקונקריט (אחוז האבסולוט המופק מהקונקריט הינו כשישים וחמישה אחוז), למרות שהאבסולוט מכיל גם את רכיבי השמן האתרי הינו שונה מהשמן האתרי. האבסולוט מופרד וממוצה מהקונקריט בהשריה באלכוהול טהור.

הקונקריט מתפרק בתוך האלכוהול לרכיביו השונים והאלכוהול סופח אליו את החלקיקים הריחניים ואת חלקיקי השמן האתרי, לאחר מספר דרגות סינון של האבסולוט, מופרד ממנו האלכוהול באמצעות אידוי, התוצאה המתקבלת הינה תמצית שמן מרוכז וסמיך המכיל את תמצית הריח של הפרח וגם את מרכיבי וחלקיקי השמן האתרי.